top of page
Obrázek autoraStanislav Hrabal

Objevte překvapivé párování: Křenová omáčka s vepřovým jazykem a nečekaný vinný společník



Dnes vám chci představit jedno neobvyklé, ale naprosto úžasné kulinářské dobrodružství.


Můj syn Šimon se rozhodl, že nás překvapí netradičním obědem - křenovou omáčkou s vařeným vepřovým jazykem, praženými mandlemi a karlovarským knedlíkem.


A musím říct, že to byla trefa do černého!


Už při pohledu na talíř se mi sbíhaly sliny.


Jemně naaranžovaný pokrm vypadal jako umělecké dílo - kousky šťavnatého vepřového jazyka, obklopené sametově krémovou křenovou omáčkou, posypané zlatavými praženými mandlemi a doplněné nadýchanými plátky karlovarského knedlíku. Kombinace textur a barev byla prostě dokonalá.


Ale co mě opravdu dostalo, bylo hledání toho správného vína k tomuto pokrmu.


A tady přišlo velké překvapení!


Obecná pravidla pro párování smetanových omáček s vínem v tomto případě vůbec nefungovala. Chardonnay, které by se normálně k takovému jídlu skvěle hodilo, tentokrát vůbec nezafungovalo. Důvodem byl samozřejmě pikantní křen v omáčce.


Křenová omáčka s karlovarským knedlíkem



Nakonec se ukázalo, že nejlepším společníkem pro toto jídlo je Veltlínské zelené pozdní sběr suché z řady Touha. Svěží kyselinka a jemná kořenitost tohoto vína dokonale doplnily pikantnost křenu a bohatost omáčky.


Hned v závěsu se umístil Ryzlink rýnský pozdní sběr Touha suché, který také nabídl skvělou harmonii s pokrmem.









Tento gastronomický zážitek mi připomněl, jak důležité je experimentovat a nebát se překvapit své chuťové pohárky. Někdy ty nejlepší kombinace vzniknou, když opustíme zajeté koleje a zkusíme něco nového.


Co vy, máte také nějakou oblíbenou netradiční kombinaci jídla a vína? Podělte se o ni v komentářích, vždycky rád objevuji nové chutě!


A nezapomeňte - život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno nebo jedli nudné jídlo. Tak si ho užívejme plnými doušky!


Na zdraví a dobrou chuť!

36 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page