Dnes vám chci představit jedno neobvyklé, ale naprosto úžasné kulinářské dobrodružství.
Můj syn Šimon se rozhodl, že nás překvapí netradičním obědem - křenovou omáčkou s vařeným vepřovým jazykem, praženými mandlemi a karlovarským knedlíkem.
A musím říct, že to byla trefa do černého!
Už při pohledu na talíř se mi sbíhaly sliny.
Jemně naaranžovaný pokrm vypadal jako umělecké dílo - kousky šťavnatého vepřového jazyka, obklopené sametově krémovou křenovou omáčkou, posypané zlatavými praženými mandlemi a doplněné nadýchanými plátky karlovarského knedlíku. Kombinace textur a barev byla prostě dokonalá.
Ale co mě opravdu dostalo, bylo hledání toho správného vína k tomuto pokrmu.
A tady přišlo velké překvapení!
Obecná pravidla pro párování smetanových omáček s vínem v tomto případě vůbec nefungovala. Chardonnay, které by se normálně k takovému jídlu skvěle hodilo, tentokrát vůbec nezafungovalo. Důvodem byl samozřejmě pikantní křen v omáčce.
Nakonec se ukázalo, že nejlepším společníkem pro toto jídlo je Veltlínské zelené pozdní sběr suché z řady Touha. Svěží kyselinka a jemná kořenitost tohoto vína dokonale doplnily pikantnost křenu a bohatost omáčky.
Hned v závěsu se umístil Ryzlink rýnský pozdní sběr Touha suché, který také nabídl skvělou harmonii s pokrmem.
Tento gastronomický zážitek mi připomněl, jak důležité je experimentovat a nebát se překvapit své chuťové pohárky. Někdy ty nejlepší kombinace vzniknou, když opustíme zajeté koleje a zkusíme něco nového.
Co vy, máte také nějakou oblíbenou netradiční kombinaci jídla a vína? Podělte se o ni v komentářích, vždycky rád objevuji nové chutě!
A nezapomeňte - život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno nebo jedli nudné jídlo. Tak si ho užívejme plnými doušky!
Na zdraví a dobrou chuť!
Comments